About

syarov Krum Syarov
home school in Sofia and Plovdiv, summer school in Varna
00359 988 793080
krumsyarov (at) yahoo (dot) com
https://www.facebook.com/holisticpedagogy/

Мечтата ми от малък е да стана учител. Минах през НПМГ, през най-добрите технически университети в Германия (TU Darmstadt, RWTH Aachen, Karlsruhe Institute of Technology), където и за първи път имах възможността да преподавам на студенти, през големи компании (Brose, Evonik, ZDF, Fraport, Airbus), през консултантски и мениджърски позиции (em ag, tipico, booxware), докато най-после се отдадох на образованието. Запознах се подробно с различните алтернативни педагогически методи и взех съзнателното решение да се занимавам предимно с валдорф метода, педагогика на Рудолф Щайнер (Rudolf Steiner). Въпреки това черпя и се вдъхновявам и от слънчевата педагогика на Петър Дънов (Master Beinsa Douno), десугестопедията на Георги Лозанов, някои методи на Мария Монтесори (Maria Montessori), Песталоци (Heinrich Pestalozzi), Гюнтер Паули (Gunter Pauli), Кен Робинсон (Sir Ken Robinson), – Khan Academy (вече и на български) и други.

Четири години работих като валдорф учител в училища в Германия и Швейцария (Freie Waldorfschule Rastatt, Freie Schule Glonntal, Rudolf Steiner Schule Solothurn, Rudolf Steiner Schule Berner Oberland) и ясно осъзнах, че образованието трябва да е свободно и независимо, както от държавата, така и от бизнеса. Това е и причината да се ориентирам към валдорф домашно училище (училище в дома, homeschooling) и частни уроци. А Любовта, семейството и силната увереност за важната духовна мисия на България ме доведоха след почти 15 години в чужбина отново у дома.

Основните ми занимания през свободното време са четене, планинарство, туризъм, разходки сред природата, пътуване, благотворителност, устойчиви вложения, изкуство и личностно развитие. Няколко години се занимавахме успешно с проекта Open OM и успяхме да издадем прекрасни книги за устойчиво предприемачество и духовно развитие като Синята икономика, Алтернативна нобелова награда, Невидимият град и т.н. На 33 години съм и съм щастливо женен.

В основата на работата ми с деца и млади хора е любовта ми към тях. Учебният план – това е самото дете с неговите интереси, търсения и мисия, която то свободно иска да осъществи. Учителят – това е този, който вниква в същността на детето и му помага то да се развива, за да може да бъде себе си и да се реализира личностно. Освен, че обичам всички ученици, най-важното за мен е, да съм автентичен и да бъда винаги и във всичко положителен пример. Учениците се учат само и аз ако се уча.

Мoите референции ще Ви дадат повече сведения за мен.

Advertisements